naslovnica-besede-o-neubesedljivem-3d

Besede o neubesedljivem

· Čas branja: 2 min

Knjiga je izšla pod mojim rojstnim imenom Metka Peserl in prinaša malo prilagojeno vsebino magistrske naloge Tema duhovnosti v sodobni slovenski prozi. Že kot študentka sem se poskušala približati odgovorom na t. i. večna vprašanja s kombinacijo intuitivnega čutenja in umskega raziskovanja, saj le oboje skupaj omogoča celovitost doživljanja tako materialnega kot duhovnega sveta. Ker ni konsenza o uporabi besede duhovnost in kaj točno vključuje, sem sintetizirala razna pojmovanja duhovnosti in njenih ključnih dimenzij: duše, Boga in odnosa med njima (transcendenca). Pri tem sem temeljila na besedilih svetih spisov iz indijske duhovne tradicije, krščanskih mistikov ter nekaterih staro- in novoveških filozofov.

Odlomek iz knjige

besede-neubesedljivega-1Ko se lotevam te teme, sledim Uršičevi nadgradnji Wittgensteinove sedme teze: O čemer ne moremo govoriti, o tem moramo govoriti vedno znova. Temu ugovarja Kant, češ da transcendentalnih spoznanj v strogem teoretskem smislu sploh ni in ne more biti, kajti že po definiciji nam ne morejo biti dostopna kot taka. Recimo spoznanje nesmrtne duše ali Boga torej presega vse naše možno izkustvo, zato meni, da take ideje sodijo na področje praktičnega uma, vere in prepričanj, ne pa v znanstveno teorijo.

Osebno menim, da je cilj znanosti spoznati prav vse obstoječe. Lahko bi sicer uporabili tudi ožjo definicijo znanosti kot prizadevanje spoznati vse, kar lahko zaznamo s čuti, če pa hočemo razpravljati o vsem, kar obstaja, vsem, kar je na kakršenkoli način možno zaznati, je treba sprejeti možnost, da obstajajo različni nivoji zaznave. Če nas zanima Resnica, lahko tako izkoristimo vsa razpoložljiva sredstva in metode, da jo spoznamo, drugače se avtomatsko omejimo na ozek segment realnosti.

Pri proučevanju področja duhovnosti bom kot referenco uvedla primerek korpusa besedil, ki ga imenujemo duhovna literatura oz. sveti spisi, s poudarkom na Bhagavad-giti, enem od stebrov indijske filozofsko-religiozne tradicije. Za pojasnitev relevantnosti uporabe tovrstnega besedila in osnovne razlike med zahodno in vzhodno mentaliteto sledi diskurz o bipolarni in večpolarni logiki ter s tem povezanim pojmovanjem časa v vzhodni in zahodni tradiciji.

Če želite, lahko tudi poslušate odlomek iz knjige.

Metka Peserl: BESEDE O NEUBESEDLJIVEM (e-knjiga)

Število strani: 275

Cena e-knjige = 13,00 €
  • E-knjigo vam pošljemo po e-pošti v .pdf formatu.
  • Za naročilo e-knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.
Kupim e-knjigo BESEDE O NEUBESEDLJIVEM!
Deli naprej ...